Belhamelbende in het openlucht museum

Het jaarlijkse Jong Nederland Festival stond 28 oktober weer voor de deur, het ene jaar is dit Back to Basic en het andere jaar gaan kunnen we naar een pretpark. Dit jaar stond het Openlucht Museum op het programma en natuurlijk waren ook hier de Belhamels van de partij om een beetje cultuur te snuiven. De Belhamels waren enthousiast en waren op 2 na allemaal aanwezig. Pim had een mooi bord gemaakt met BHB erop zodat we elkaar in het park niet konden kwijt raken.

 

Met de auto zijn we vertrokken naar Arnhem, waar we samen met een aantal Bubbels als eerste aankwamen. Daarna duurde het wel eventjes voordat de rest van Jong Nederland aankwam, er was schijnbaar iets fout gegaan bij de auto-indeling waardoor er een auto te kort was. Gelukkig was dit opgelost en konden we na een kleine vertraging naar binnen.

 

Omdat Nancy niet mee kan naar dit festijn ging naast Ronald nog iemand van het bestuur met de Belhamels mee, dit was onze Brillenman Jan van den Dries. De Belhamels konden niet wachten om het park in te gaan en direct na het praatje van onze voorzitter waren ze al vertrokken en moesten Jan en ik een tandje bijzetten (we worden ook al wat ouder). Als een speer stormde we af op de eerste boerderij, deze was van een boer geweest die koeien hield. Als snel gingen we naar de volgende locatie dit was een boerderij uit Giethoorn, we kregen hier uitleg van een bewoner over het turfsteken. Het tempo zat er daarna weer goed in en kwamen nadat we eerst een Molukse barak hadden aangedaan bij een boerderij van een rijke familie. In het begin had iedereen een stikker gehad waarmee aangegeven werd of je arm of rijk was, bij deze boerderij kregen de rijken een stuk chocolade en de armen gedroogde appelschijfjes. Daarnaast was de boerin bloedworst aan het bakken, deze mochten we ook proeven, bij Jan kwamen de herinneringen al weer boven.
Daarna was het plan om naar het speelplein te gaan, we kwamen onderweg een woonboerderij tegen waar te zien was hoe de laatste bewoners er in 2002 leefde. Deze boerderij was in stukken gezaagd en naar het museum verplaatst omdat deze moest wijken voor de hogesnelheidstrein.

 

Om bij het speelplein te komen moesten we me een handmatig pontje naar de overkant, de bangeriken onderons kond er ook omheen lopen. Gelukkig was iedereen droog aangekomen en zijn op het speelplein aanbeland, hier kon je op een ouderwetse fiets rijden en hoepels en dergelijke spelen. Nadat we bij de snoep winkel en de lokale chinees waren geweest was Berdien met Cees en Rezi gearriveerd. Het was toen tijd voor een boterham en een bakje koffie. We waren hier ook de leiding van de Wakkere Wekkers tegengekomen, zij hebben lekker een bakkie meegedaan.

 

Toen we na het eten weer verder wilde gaan waren we de Belhamels kwijt geraak. Al snel kwamen we het bord van Pim met BHB erop tegen in de prullenbak, deze hebben we maar weer meegenomen. Bij van Gend en Loos kwamen we ze weer tegen, ze waren een ritje aan het maken in de koets. De groep was wat groter geworden want er waren een paar toekomstige Belhamels aan de groep toegevoegd. Daarna wilde we de tram nemen en ik heb toen het bord van de BHB toch maar weer geloosd omdat hij al erg ver kapot was, deze hebben de Bubbels later weer mee genomen en in de tram achter gelaten. Maar toen kwam Berdien plotseling met het wilde idee om een groepsfoto te maken in de stijl van 1910, na wat wikken en wegen hebben we besloten dit te gaan doen. Iedereen moest zich omkleden met oude kleren (hoeden, jurken, brillen en hoedjes) dat was erg lache, zie hier onder het resultaat.

 

Uiteindelijk hebben we daarna als nog de tram gepakt waar Ronald en Jan eerst nog onder gelegen hadden. Onze eindbestemming van de tram was het handboogschieten, helaas was er niemand bij het handboog schieten en zijn we naar de bierbrouwerij gegaan. Bij de bierbrouwer konden we en lekker klein glaasje bockbiertje proeven, hier heeft de leiding dan ook van genoten.

 

We vervolgde onze weg naar het beugelen (oud hollands spelletje) maar dit duurde te lang voordat we aan de beurt waren en zijn verder gegaan naar de kleine Tilburgse arbeidershuisjes uit de jaren 50/60.

 

Na deze huisjes kwamen we bij het consultatiebureau, waar de gezondheidszorg uit de jaren 50 werd tentoon gesteld, Rezi onze kookprinses kreeg alweer flashbacks naar vroeger.

 

Het einde van de dag begint te naderen en we glippen nog even het spaarstation binnen, hier staan allemaal voorwerpen uit het depot van het openlucht museum. Verzamelingen van spaarpotten, pijpen en kostzakjes uit het vliegtuig. Er was een vliegtuig nagebouwd en Pim kon het even niet laten om steward te spelen en ons de vlucht instructies te geven.

 

Nadat we de molen bezocht hadden gingen we richting de papiermolen, hier werd op waterkracht katoen verandert in papier. Een klein stukje verder konden we het papier bedrukken en heeft iedereen een drukdiploma gehaald. Henk was met vlag en wimpel geslaagd. Er waren ook deugnieten bij die niet met hun vingers van de drukapparatuur af konden blijven, zij kregen een standje van de drukmeester.

 

We wilde nog veder maar toen blaak het al tijd te zijn om richting de ingang te gaan, we liepen terug met een mooi uitzicht op de Zaanse Schans. Nadat we allemaal nog een zakje chips kregen gingen we voldaan weer terug naar Drunen en kunnen terugkijken op een erg geslaagd festival 2012.