Wroeters Zomerkamp 2011

Zomerkamp 2012

Zomerkamp Wroeters 2012

 

Dit jaar gingen we naar het plaatsje Buren op kamp.Het kampterrein ligt in een mooi park net tegen het stadje aan. Op zondag had de leiding ons slaaplokaal al mooi versierd.

Alles was in Hollands thema, met oranje slingers, ballonnen en vlaggetjes. We kregen ook allemaal een oranje bloemenkrans.

Nadat we onze luchtbedden en slaapzakken goed hadden gelegd, gingen we zelf ook versieringen maken. Deze hingen we in ons lokaal op. Zo werd het nog gezelliger. Hierna gingen we de omgeving verkennen. Eerst een rondje over het terrein en daarna Buren in.

Toen ontdekten we bij een monument dat op de plaats van onze blokhut vroeger een kasteel heeft gestaan. Hier was Willem van Oranje getrouwd. Ook in Buren zelf zagen we veel over het koningshuis. Nu begrepen we ook dat de leiding een Hollands thema had uitgekozen!

Na het eten gingen we een hollands-loopspel doen. In het bos hingen allemaal vragen die we moesten beantwoorden. Na nog een verkenningsronde door de bossen was het tijd om naar bed te gaan.

’s Maandags na het eten gingen we samen met de Bubbels op pad. Maar waar naar toe? We liepen weer Buren in en kwamen uit bij een heel oud en mooi gebouw. In dit gebouw zit het marechausseemuseum. Maar ook nog iets anders. We kwamen in een ruimte waar een grote brandkast stond. Deze was opengebroken en er lagen allerlei spullen bij. Een onderdeel van het museum is namelijk het Het N.F.I. Jeugdlaboratorium. Bij N.F.I., het Nederlands Forensisch Instituut worden misdrijven onderzocht en opgelost. Wij kregen de opdracht om het misdrijf van de gekraakte brandkast op te lossen.

Eerst werd er gevraagd om afdrukken van onze vingers te maken. Deze gingen we daarna onderzoeken en kijken wat voor “type” vingerafdruk je had. Hierna werd er een kogel onderzocht. Een kogel heeft ook een soort vingerafdruk van kleine krasjes. Met een hele speciale microscoop kon je de krasjes met een andere kogel vergelijken. We mochten ook nog een echt geweer vasthouden. Nou ja echt, het was een namaak geweer die in beslag genomen was om dat hij er te echt uit ziet. Daarna werden de vezels van een trui onderzocht. Ook hier kun je weer veel in ontdekken.

Het leukste was de computer waar je met verschillende haren, ogen, neus en mond de dader na kon tekenen. We mochten ook zelf gekke gezichten maken op de computer.

Het was een hele leuke en leerzame ochtend. Na afloop mochten we ook nog in het museum kijken.

Ondertussen kregen we wel wat honger dus liepen we terug naar het kampterrein. We mochten onze eigen pannenkoeken bakken op een houtvuurtje, die waren natuurlijk extra lekker! Hierna wilden we de stad weer in, dus gingen we een fotozoektocht lopen. Na afloop nog even lekker gespeeld in het speeltuintje.

Na het avondeten stond het ik-hou-van-Hollandspel op het programma. De kinderen speelden tegen de leiding. Gelukkig wonnen de kinderen. Alleen met de topografieronde was de leiding beter.

Op dinsdagmorgen zei de leiding dat we een lunchpakketje moesten maken. Ook de portemonnees gingen mee. Dat werd dus shoppen! Met de auto reden we naar Tiel. Nadat we zo’n beetje alle speelgoedwinkels gehad hadden en iedereen wel iets leuks had gekocht, kregen we nog een ijsje. Er stond ons nog een verrassing te wachten. Net buiten Tiel reden we een kleine camping op. Al snel zagen we enkele kano´s liggen. Dit vonden we toch wel wat spannend. Gelukkig ging in ieder kano ook een leider mee. In het begin was het een beetje eng, maar na een kwartiertje peddelen werd het steeds leuker. Op een strandje aten we onze boterhammen op en speelden nog even in het water. Hierna vervolgden we onze tocht. Na een laatste rustpunt draaiden we om en roeiden we terug naar de camping. We waren al wel een beetje moe dus de leiding moest extra hard peddelen.

 

 

´s Avonds konden we een beetje uitrusten. We schreven de kaarten en maakten mooie T-shirts met batikwas.

 

Woensdag was het de Algehele Dag.

Na het eten kregen we een filmpje van de Vliegende Hollander te zien. Dit was namelijk het thema voor deze dag. Met allerlei opdrachten konden we geld verdienen. De winnaars zouden mee mogen op reis met de Vliegende Hollander. Met de vossenjacht moesten we allerlei (vreemde) figuren zoeken. We moesten oppassen voor de heks, want die kon geld of proviand in beslag nemen. Gelukkig waren we die vaak te slim af. Ook de pater waren we te slim af, bij hem kreeg je drinken. Eigenlijk moest je met munten betalen maar we glipten stiekem weg. In de middag stond een soort van tienkamp op het programma. Op het veld stonden allerlei spelen die we om de beurt deden. Bij een spel moest de leiding op een rij gaan zitten.

Ondertussen werd ons ingefluisterd dat de groep waarvan de leiding het natst gegooid was extra munten zou krijgen. Nietsvermoedend zaten ze op ons te wachten. Plotseling renden we met z’n allen op de leiding af. Met bekertjes, kannen, wasbakken en sponzen werd de leiding nat gegooid! Ze werden zelfs in de douche gesleept om maar zo nat mogelijk te worden. Je raadt het al.. Ook de kinderen werden allemaal nat. Het was gelukkig erg warm dus dit was een welkome verkoeling. Als laatste onderdeel was er in de avond een waterpistooltjes gevecht. De groep die het snelst alle kaarsjes uit had geschoten, was de winnaar. Het was een erg leuke dag geweest en erg moe gingen we naar bed.

Ook donderdag was het weer een mooie dag. Bij het opstaan zei de leiding dat we alvast onze zwemkleding aan konden trekken. Wat we dus zouden gaan doen was geen verrassing meer. We reden naar een grote waterplas met een strandje en een speeltuin. We vermaakten ons prima met zwemmen, in de speeltuin en zandkastelen bouwen. We hadden nauwelijks tijd om te eten. We vonden het jammer dat we weer moesten gaan. Als avondeten hadden we barbecue. We hadden erge honger dus bijna alles was op. Bij het naar bed gaan zagen we dat we erg verbrand waren. Iedereen werd vakkundig door Elines wonder-after-sun ingesmeerd. De meiden kregen nog een extra luxe behandeling van Tonny en Rezi, namelijk een komkommerkuurtje. Dat was wel heerlijk verkoelend.

Vrijdagmorgen mochten we weer boterhammen inpakken. We hoefden ze nog niet te besmeren. Op tafel lagen allerlei doosjes jam, hagelslag, chocopasta en pindakaas. We mochten pakken wat we wilden. Ook energierepen en een flesje sportdrank die we zelf mochten versieren. We kregen boeken over de natuur, schepnetjes, kompassenen een GPS. Op de GPS stond een punt waar we naar toe gingen lopen. We kwamen uit in een heel mooi natuurgebied. Snel haalden we de boeken te voorschijn want we zagen allerlei slakken en insecten kruipen. Sommige insecten deden we in een potje om te bestuderen. Even later maakten we een “doorsteek”, dan ga je met een kompas de richting bepalen. Gerrit liep voorop met nog wat kinderen. Op aanwijzingen van de rest liepen ze naar links of rechts. Zo konden we onze koers bepalen. Niet veel later kwamen bij een bosvijver. Er zwommen heel veel visjes in. Enkele konden we ook vangen. We liepen verder om een mooi plekje uit te zoeken om te picknicken. De boterhammen waren snel op en iedereen wilde na het eten even zonnen. Na een tijdje waren we weer uitgerust en konden we verder. We liepen om de vijver. Ondertussen was het al weer aardig warm geworden. We zochten daarom verkoeling in het water. Toen we er eenmaal met onze voeten instonden wilden we wel gaan zwemmen. Dat mocht gelukkig en enthousiast sprongen we in het water. Er dreef een grote boomstam die we als vlot gebruikten. Na deze waterpret wilden we weer naar het kampterrein. Helaas waren de batterijen van de GPS op. We kregen daarom een soort dropping. We moesten dus zelf bedenken hoe we terug liepen. Gelukkig zagen we na een tijdje onze blokhut. Hier gingen we weer verder met de natuurontdekkingen. Na het avondeten hadden we nog kampvuur en mochten we marshmallows roosteren. Omdat de komkommerkuur wel erg aangenaam was wilden we ’s avonds weer een behandeling. Die domme leiding vergat ons alleen, met de komkommers op de rug zijn we daarom in slaap gevallen.

Zaterdag gingen we jammer genoeg de koffers weer inpakken, we wilden nog wel een week blijven!Toch waren we weer blij toen we onze vaders en moeders weer zagen hoor.Het was een erg leuke en gezellige week geweest.

Nikki, Nicky, Eline, Nikita, Tim, Femke, Gerrit, Tonny

 

Overnachting 2012

 

Overnachting Wroeters

Hallo allemaal

Met de Wroeters hebben we op 19 oktober 2012 een overnachting gehad op de boerderij.
De overnachting begon om half acht, de kinderen kwamen vol enthousiasme binnen met hun luchtbedden en slaapzakken.

Om 20:00 uur gingen we naar het Lido in Waalwijk om van daaruit door het bos terug te lopen naar de boerderij. Een echte dropping!
De kinderen vonden het erg spannend, we liepen met zaklampen door het bos. Het was wel erg donker. Aan het einde van de tocht mochten de kinderen een schat zoeken.
Maar eerst moesten we via de GPS, een soort kompas de weg terug zoeken. We moesten de noordelijke richting aan houden.
We hadden ook een stukje zonder zaklamp gelopen, oei wat was dat spannend. Maar toen onze ogen gewend waren aan het donker konden we het gelukkig goed zien. Gelukkig hadden we de weg teruggevonden. De schat hadden we na wat zoeken ook gevonden, deze lag verstopt bij de boerderij. Maar wat was de schat nu toch……….
De schat was: knakworstjes met chocolademelk.
om half tien waren we terug bij de boerderij, de kinderen mochten hun pyjama aantrekken om lekker in bed een film te kijken. Ondertussen maakte de leiding de chocolademelk en de knakworstjes warm. Na de film gingen we lekker slapen om fris weer op te staan.
Zaterdag na het ontbijt hebben we spelletjes gedaan en hebben we bloembollen geplant voor de boerderij. De bollen hebben we in letters geplant zodat er uiteindelijk als ze bloeien er Jong Nederland komt te staan.
 's Middags gingen we naar slot Loevestein, daar waren ridders en paarden. We gingen kijken hoe de ridders leefden in die tijd. We mochten ook op een echte ezel rijden en handboog schieten.
Er was ook een roofvogelshow, waar we met grote ogen naar gekeken hebben. De vogels waren best groot.
Tot slot gingen we nog kijken naar een echt steekspel toernooi met stoere ridders en paarden. Dat was spannend zeg, welke ridder zou er gaan winnen? De ridder met de meeste punten had het toernooi gewonnen. De kinderen mochten na afloop van het toernooi de paarden aaien.
Na dit toernooi was het tijd om terug naar de boerderij te gaan waar de ouders al stonden te wachten om de kinderen op te halen.
Het was een hele leuke overnachting waar wij veel plezier beleefd hebben! Ouders bedankt voor de hulp met het rijden.

Groetjes van alle Wroeters